Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak

Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak

2021-07-13 14:02:27
Forrás: webkapu.hu

A home office szélsebes terjedése és a külső-agglomerációban található ingatlanárak egyre több családot biztatnak arra, hogy elhagyják a nagyvárosok komfortos, de egészségtelen és zajos miliőjét. Bár az akár 30-40 km-re lévő kisvárosok és falvak csábítóak tudnak lenni, a felkészületleneket jónéhány meglepetés érheti a kiköltözés után. A cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes – vagy éppen miért nem érdemes – az agglomerációba költözni.


Szolgáltatások

A nagyvárosban mindig minden nyitva van, olcsók a termékek és a szolgáltatások és elég kettőt lépni, hogy az ember eljusson a fodrásztól a hipermarketen át a rendelőintézetig. Ez egy kisvárosban, faluban pedig pláne máshogy működik: a hipermarketek helyett kisboltok várják a vásárolni vágyókat, jellemzően a tulajdonos kénye-kedve szerinti nyitvatartással. A termékekből kicsi a választék és a nagyvárosi árakhoz képest sok minden drágábban szerezhető be. Szolgáltatókból kevés van, így ha nincs meg a kémia az elsőre kiválasztott fodrásszal, akkor már csak 1-2 lehetőség maradt arra, hogy megtaláljuk a 3 közül az igazit és ha nincs szerencsénk, járhatunk vissza a megszokott fodrászunkhoz, 40 km-rel arrébb.


Városon belüli közlekedés

Míg a nagyvárosban elég volt felpattannunk egy buszra vagy villamosra, addig a kisvárosban alternatív közlekedési módszerek után kell néznünk. Kézenfekvő lenne a gyaloglás, de egy keresztbe-hosszába 5-7 km-es kiterjedésű városban a napi bevásárlás is egy El Camino-vá tud változni, ha több dolgot akarunk elintézni. Az utak minősége és a kisvárosi autósok miatt az elektromos roller szóba sem jöhet, úgyhogy marad a kerékpár, de leginkább az autó.


Ingázás

Bár sok cég adott lehetőséget a home office-ra, mégis vannak, akik kénytelenek heti 2-3, vagy akár több napot is a munkahelyükön tölteni. Az ingázók ilyenkor autóval vagy tömegközlekedéssel közelíthetik meg a nagyvárosokat és ha nincs szerencséjük, akkor reggel és este a fél életüket a dugóban tölthetik. A tömegközlekedésben a buszok és a vonatok jelenthetik az alternatívát, amiken akár dolgozni is tudunk az oda és visszaút alatt, ezzel is csökkentve a bent letöltendő munkaidőt.


Hangok és zajok

Zavaró a nagyváros morajlása? Folyamatosan üvöltenek a dudák és a szirénák? Állandó beszélgetések és kiabálások törik meg a „csendet”? A kisvárosban ugyanez lesz a helyzet, annyi különbséggel, hogy az autókat nehézgépjárművek cserélik fel, a szirénák helyett a fagyasztott termékeket árusító autók hangjelzése hallható, és a környéken egy távoli szomszéd szinte bármikor aktuálissá válhat egy veszélyes fa kivágása láncfűrésszel.



Nyugalom és béke

Az agglomerációs lét kétségtelen előnye, hogy az ember közelebb van a természethez, és az élet itt általában nyugodtabb, mint egy nagyvárosban. Ez egy felnőtt számára is lehet nagy előny, de a felnövekvő gyerekeknek feltétlenül sokat ad.



Ár-érték arány

A városi kényelem elvesztéséért nem csupán a tisztább, nyugodtabb környezet kárpótolhat. Aki a nagyvárosban csak egy szűkösebb lakást engedhetett meg magának, az agglomerációban akár új építésű családi házat is vásárolhat, és olyan extrákra is maradhat pénze, mint egy egyedi  konyhabútor, vagy az ipari  padlók világából a lakosságban is hódító útra indult műgyanta padló.


Mit lehet tenni?

Az, hogy megéri-e az agglomerációba költözni, egyéni élethelyzettől függ. Minden esetre érdemes sok szempontot átgondolni, mielőtt az ember költözésre szánná el magát. Aki azt gondolja, hogy a különbség csupán annyiból áll, hogy a vidéki ingatlanok olcsóbbak, cserébe ingázni kell, annak feltétlen javasoljuk, hogy mielőtt az agglomerációban építene, vagy vásárolna ingatlant, először béreljen egyet az adott településen és próbálja ki, hogy milyen neki ott élni.


webkapu.hu



ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
napelem
Kezdődik a sorbanállás a napelemért?
2021-től csak azok az új építésű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek fajlagos energiaigénye nem magasabb  100 kWh/m2/év-nél, és energia felhasználásuk legalább 25%-a megújuló energiaforrásból származik.
építésitelek
Mire figyelj telekvásárlás előtt?
Egyre többen  döntenek úgy, hogy a magas ingatlanárak miatt lemondanak a belvárosi életről  vagy éppen szeretnének távolabb lenni a város zajától. Egy kicsit kijjebb keresgélve, gyakran találunk sokkal megfizethetőbb, csendesebb területeket,  azonban ezek sokszor zártkertek. Mit jelent ez? Miben különbözik ez a  belterülettől? Milyen építési övezetek vannak? Mire figyelj ingatlan vásárlás  előtt?webkapu.hu